Gratis of betaald SSL- certificaat?

Gratis of betaald SSL-certificaat?

Sinds Let’s Encrypt-certificaten kosteloos beschikbaar zijn krijgen we vaak de vraag wat het verschil is tussen Let’s Encrypt en de traditionele / betaalde certificaten. Daar kunnen we het volgende over zeggen:

  1. Qua beveiliging doet Let’s Encrypt niet onder voor betaalde certificaten van GeoTrust of Comodo die domeinvalidatie bieden en op dit moment € 21,00 kosten inclusief aanvraag en installatie op je account server. De versleuteling van het verkeer werkt bij de certificaten hetzelfde.
  2. Het verschil tussen Let’s Encrypt en betaalde certificaten van Comodo is dat de betaalde certificaten een domeinnaamcontrole uitvoeren: die checken of het certificaat is aangevraagd door de houder van de domeinnaam. Let’s Encrypt doet dat niet. De controle van de domeinnaamhouder is een extra factor voor betrouwbaarheid van het certificaat. Anders gezegd: als iemand als particulier een domein registreert met een anoniem mailadres (bv Hotmail of Gmail) en er dan een SSL op zet dan is het verkeer versleuteld maar het https-adres zegt niks over de houder van de domeinnaam. In theorie zou dat een crimineel kunnen zijn.

Lang verhaal kort: gaat het u puur om de versleuteling van het websiteverkeer dan is Let’s Encrypt prima. Gaat het u ook om het uitstralen van vertrouwen, doordat de houder van de domeinnaam is geverifieerd, dan is een betaald SSL-certificaat beter.

Let’s Encrypt installeren

Kiest u voor Let’s Encrypt? Dan kunt u SSL in DirectAdmin controlpanel activeren.

SSL met domeinvalidatie bestellen

Wilt u een SSL-certificaat met, zoals ze dat noemen, een domeinvalidatie (controle van de houder van de domeinnaam), bestel dan een SSL sectificaat. Na de bestelling gaan wij het certificaat voor u aanvragen, we regelen de validatie en ook de installatie op de server. Jaarlijks wordt het certificaat opnieuw aangevraagd en geïnstalleerd.